Ylös

Tule ja tutustu ortodoksiseen jumalanpalvelukseen

Kiinnostaako opastettu tutustuminen ortodoksiseen jumalanpalvelukseen?

Ilomantsin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Ioannis Lampropouloksen toimittamassa ekumeenisessa ehtoopalveluksessa lauantaina 17.3. sinulla on tähän hyvä tilaisuus. 

Isä Ioannis johdattelee kirkkovieraita ehtoopalveluksen sisältöön sitä mukaa kun palvelus etenee. Näin palveluksen käytännöt ja niiden taustat avautuvat myös ensimmäistä kertaa mukana oleville.    

Noin 30 minuutin palveluksen jälkeen kirkossa tarjoillaan iltatee/-kahvi sekä puhutaan ekumeniasta erityisesti ilomantsilaisten esimerkkien valossa.

Aiheeseen johdattelee Kuopion hiippakunnan ilomantsilaislähtöinen piispa Jari Jolkkonen. Mukana tilaisuudessa ovat myös Ilomantsin ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra Ioannis Lampropoulos ja Ilomantsin evankelisluterilaisen seurakunnan kirkkoherra Seppo Kuosmanen.  

Molempien kirkkojen paimenet ovat mukana myös Pogostan Hiihdossa. Ioannis Lampropoulos siunaa hiihtäjät matkaan lauantaina ja Seppo Kuosmanen sunnuntaina. Kuosmanen ja Jolkkonen taivaltavat myös ladulla lauantaina. 

Ohjelma 17.3.2018

Paikka: Ilomantsin ortodoksisen seurakunnan pääkirkko, Pyhän Profeetta Elian kirkko, Kirkkotie 15. 

17.00-17.30 Ekumeeninen ehtoopalvelus

  • Toimittaa ja opastaa isä Ioannis Lampropoulos

17.30-18.30 Ekumeeninen Ilomantsi: Ajatuksia kristillisten kirkkojen yhteiselosta.

  • Johdattelijana piispa Jari Jolkkonen. 

Keskustelutilaisuuden aikana tee-/kahvitarjoilu. 

Lisätietoja 

  • Ilomantsi on Suomen ortodoksisinta aluetta.
  • Ilomantsin ortodoksinen seurakunta on Suomen vanhin samauskoinen seurakunta. Seurakunta on yli 500 vuotta vanha ja EU:n itäisin ortodoksinen seurakunta.
  • Pääkirkon lisäksi Elian seurakunnalla on viisi pientä pyhäkköä eri puolilla pitäjää. Ilomantsin sijainti idän ja lännen kulttuurien välissä on värittänyt kirkkojen rinnakkaiseloa ja kahden kulttuurin kohtaaminen on rikastuttanut rajan asukkaiden elämää.
  • Pyhän Profeetta Elian kirkko on Suomen suurin puinen ortodoksinen pyhäkkö. 

Piispa Jari Jolkkonen

Profetta Elialle pyhitetyn ja pietarilaisen arkkitehti Dimitrij Sadovnikovin suunnittelema kirkko vihittiin käyttöön 1892. Kuva Henna Hietainen.