Ylös

PUUSTOA POIS LATU-URILTA

 

Pogostan Sanomat 10.10.2019/Mervi Nevalainen

Ilomantsilainen Antti Immonen on uusi

Pogostan Hiihdon kilpailunjohtaja

POGOSTAN HIIHDON TALKOOLAISET OVAT POISTANEET PUUSTOA LATU-URAN MUTKAISIMMISTA KOHDIN.

Ensi keväänä maaliskuun loppupuolella järjestettävä Pogostan hiihto toteutetaan jälleen yksipäiväisenä. Viime kevääseen verrattuna nyt on uutta, että samana päivänä hiihdetään molemmilla hiihtotavoilla.

–  Perinteinen starttaa puoli yhdeksältä ja suunnitelma on, että vapaan hiihtotavan lähtö olisi pari tuntia sen jälkeen, kertoo ratamestarina toimiva Raimo Hämäläinen.

Samana päivänä läpi vietävät kaksi hiihtotapaa ovat vaatineet ratamestareilta apureineen talkootunteja.

–  Koko 51 kilometrin matka on raivattu ja mutkaisimmista kohdista on poistettu puita. Hannun (Ruokolainen, toinen ratamestari) kanssa on suunniteltu, mistä puita on poistettava.

Puiden poistoa on tehty maanomistajien kanssa yhteistyössä.

–  Toimenpiteillä varmistetaan hiihtäjien turvallisuutta, kun uralla on yhtä aikaa kahden tyylin hiihtäjiä.

Järjestäjät uskovat vakaasti, että molempien hiihtotyylien hiihtäjät mahtuvat samalle latu-uralle. Perinteisen hiihdon käynnistyessä alkumatkalla on useita latuja rinnakkain.

–  Kun perinteisen hiihtäjät on saatu matkaan, latukoneet lähtevät reitille poistamaan alkumatkasta muutamalta kilometriltä ladut, etteivät ne sotke luisteluhiihtoa.

Niihin kohden, mihin mahtuu, perinteisen latu jätetään uran molemmille reunoille.

–  Kapeimmilla kohdilla perinteisen latu on vain toisella laidalla.

Pogostan hiihdon uutena kilpailunjohtajana aloittanut ilomantsilainen Antti Immonen on ollut hiihtotapahtumassa mukana vuosikausia.

–  Aikanaan tulin seuratoimintaan mukaan lentopallojaoston kautta, ja siitä lähtien olen ollut mukana muun muassa huoltopistetoiminnassa, hän toteaa.

Useina vuosina hän on ollut huoltopisteellä koululuokkien kanssa.

2000-luvun alkuvuosina Immonen toimi muutaman vuoden Ilomantsin Urheilijoiden puheenjohtajana. Välillä oli jokunen vuosi taukoa, että hän ei kuulunut pääseuran johtokuntaan.

–  Muutaman vuoden olen kuulunut taas johtokuntaan.

Immosta kysyttiin kilpailunjohtajaksi.

–  Ensin epäilin, kun kilpailunjohtajan tekninen tietotaito puuttuu, vaikka Pogostan hiihto muutoin tuttu onkin. Soittelin Ramille ja hän lupasi ohjeistaa, joten rohkenin lähtemään mukaan. Kilpailunjohtajan tehtäviä pitää nyt opiskella.

Niin Hämäläinen kuin Immonen ovat toiveikkaita, että Pogostan hiihdon osallistujamäärät kasvaisivat.

–  Kova haaste on saada hiihtäjiä, mutta toivon ja uskon, että Pogostan hiihdolla on paikka hiihtäjien kalentereissa, tuumii Immonen.

Tapahtuma toteutetaan viikkoa totuttua myöhemmin.

–  Paljon on puhuttu päällekkäisyydestä Vuokatti-hiihdon kanssa. Nythän se nähdään, onko sillä vaikutusta osallistujamäärään, pohtii Hämäläinen.

Onko myöhäisemmästä tapahtuma-ajankohdasta haittaa?

–  Muuta riskiä ei ole kuin sää. Viikossa olosuhteet voivat muuttua paljon, pitää vain toivoa, että silloin on lumitilanne vielä hyvä.

Molemmissa hiihtotavoissa on viisi sarjaa niin miehille kuin naisillekin sekä 30 kilometrin sarjat entiseen tapaan. Myös viestihiihto on osa tapahtumaa. Tulevana keväänä mukana on myös Veteraanien pitkien matkojen SM-hiihdot.

–  Ilmoittautuminen käynnistyi lokakuun 1. päivänä. Ilmoittautuneita on lähes kolmekymmentä, kertoo Ilomantsin Urheilijoiden sihteeri Sari Romppanen.

Vuoden loppuun mennessä 100 ensimmäistä alle 18-vuotiasta nuorta saa osallistua ilmaiseksi.

Toimenpiteillä varmistetaan hiihtäjien turvallisuutta.

Raimo Hämäläinen