Ylös

Lumitilanne ja latupohjat erinomaiset

Pogostan Hiihdon latu-urat ovat erityisen hyvässä kunnossa, kertoo latuja valmistellut Kari Hämäläinen.

Vuodesta 1985 Pogostan Hiihdon latu-uria ajanut Kari Hämäläinen sanoo urien olevan erinomaisessa kunnossa tulevaa tapahtumaa varten.

— Tilanne on todella hyvä. Latu-uran nousutkin ovat latukoneen alla kovat ja mäkiä pystyy ajamaan aivan samaa vauhtia kuin tasaisellakin, Hämäläinen sanoo.  


Lumi kuin betonia

ELY-keskukselle lumen määrää ja vesiarvoja Ilomantsissa mittaava Vilho Vänskä (kuva) sanoo lumen olevan nyt hyvin painavaa. Neljän kilometrin tarkastuslenkillään Vänskä mittaa lumen syvyyden 80 eri kohdasta. Mukaan tulee mittauspisteitä rinteistä, peltoaukeilta, soilta ja sankoista metsistä.

— Lumen syvyyden vaihteluväli on 70-85 senttiä, paikka paikoin voi olla enemmänkin. Lumikengillä kävellessä hangen pinnassa on 10-15 senttiä pehmyttä lunta, jonka alla on hyvin tiivis kerros. Kuusikossa pohjakerroksen lumi on kuin betonia, Vänskä sanoo.  
  

Pakkaskeliin selkeä voitelu

Tulevalla viikolla sää lämpenee ennusteen mukaan hetkeksi, ennen kuin taas pakastuu torstaista alkaen. Latujen huollon kannalta sääennuste näyttää erittäin hyvältä.

 — Ennustetut sateet viikon alussa tulevat ensin pakkaslumena ja sitten vetisempänä. Tämä on hyväksi, koska uran pinta hieman pehmenee ja saamme muokattua ladut varmasti hyvään iskuun ja turvallisiksi, Kari Hämäläinen sanoo.   

Ennusteisiin pohjautuen suksien voitelu tulee olemaan selkeää, sanoo ratamestari Raimo Hämäläinen.

— Ennuste näyttää urien kuntoa ja viikonlopun voitelua ajatellen erittäin hyvältä. Urat ovat kovat ja pakkaskelin ansiosta suksien voitelu ei tuota varmasti vaikeuksia, Raimo Hämäläinen sanoo.

 

-----

Kuva: ELY-keskukselle lumensyvyysmittauksia tekevä Vilho Vänskä ja peltoaukean syvä hanki.

   

POGOSTAN HIIHTO 17.-18.3.2018 

 • Ilomantsissa, Pohjois-Karjalassa, vuodesta 1977 lähtien: takana jo yli 4 miljoonaa kilometriä ja lähes 70 000 osallistujaa
 • Lauantaina (p) 30 km, 51 km sekä retki 30 km
 • Sunnuntaina (v) 30 km, 58 km sekä retki 30 km
 • Mukana myös 
  • Viestihiihto 30 km retkisarjassa (2-3 hlöä, ei ajanottoa, ei sarjoja, sopii esimerkiksi perheille tai työporukoille, hiihtomatkat 4-15 km)
  • 30 km palkintosarjat 17-vuotiaille ja nuoremmille
 • Pogostan Hiihto vuonna 2017:
  • Huhtikuu 2017: Suomen Latu valitsi Pogostan Hiihdon valtakunnalliseksi vuoden maastohiihdättäjäksi 
  • Osallistujien antamat arvosanat (noin 500 vastaajaa): Yleisarvosana 9+, huolto ladun varrella 9,5, ladut 9+, tunnelma 9+.