Ylös

”Voidaan tulla vaikka joka vuosi”

Vuosi sitten testattu retkisarjan viestihiihto (hiihto-osuudet 4-15 km) toi Pogostalle kuntoilijoita, jotka hämmästyivät itsekin, että osallistuvat massahiihtotapahtumaan. Ilomantsin Yrittäjät ry kutsuu yrittäjiä tänäkin vuonna viestihiihtoon happihyppelylle, syömään, saunaan ja seurustelemaan.

Lieksalaisen Fysio-Leenan yrittäjä Leena Pesonen on jälleen kokoamassa viestijoukkuetta Pogostan Hiihdon 30 km retkisarjaan.

Viime vuonna hän ilmoittautui viestihiihtoon yhdessä työntekijänsä Elina Nevalaisen ja miehensä Mauri Pesosen kanssa, kun sai tiedon yrittäjille suunnatusta kutsukampanjasta.   

— Rantasauna ja ruokailu ihanassa paikassa olivat piste iin päälle. Sanoin, että me voidaan tulla vaikka joka vuosi, jos tällaiset pidot järjestätte. Täydellä mahalla oli tosi kiva lähteä kotia kohti, yrittäjä sanoo.


Saa lykkiä omaan tahtiin

Kaikkien ei tarvitse olla aktiivihiihtäjiä, sanoo Esa Haaranen, yksi Ilomantsin Yrittäjät ry:n kutsukampanjan ideanikkareista ja Fysio-Voimala Oy:n yrittäjä. Tärkeintä on, että jokainen löytää itselleen sopivan tavan osallistua ja käy kuntoilemassa jo ennen tapahtumaakin.

— Kun hiihtomatkat ovat 4-15 km, eikä aikaa kelloteta, kaikki saavat hiihtää omaan tahtiinsa, Haaranen sanoo. 

Ilomantsin Yrittäjät ry houkuttelee yrittäjiä mukaan Pogostan Hiihdon viestiin tarjoamalla joukkueille saunan ja lämpimän ruoan hiihdon jälkeen ortodoksisen seurakuntakeskus Elian saunatiloissa. Lisäksi osallistujien kesken arvotaan arvokas hiihtovarustepaketti.


Vanhat peikot pois mielestä

Leena Pesonen toivoo suomalaisille innostusta kokeilla hiihtoa nykyaikaisilla välineillä.

— Monelle on jäänyt kouluajoilta mieleen peikkona muistikuva lipsuvista suksista. Nykyäänhän hiihtäminen hyvillä välineillä on aivan ihanaa: sen kun vain hyppäät ladulle ja laitat luistovoidetta. Ei sinun tarvitse itse osata suksia huoltaa!

Pesonen voitti viime vuoden arvonnassa sukset, siteet, sauvat ja monot. Koska hänellä itsellään oli juuri hankittu suksipaketti valmiina, yrittäjä antoi arvontavoittonsa työntekijälleen Elinalle.

— Nyt meillä on leikkimielinen kisa, kumpi kerää enemmän kilometrejä kasaan. Muistamme kertoa toisillemme, kun käymme suksia ulkoiluttamassa, mutta emme kerro kilometrejä, Pesonen nauraa.


Nykäise naapuriyritys mukaan

Pesonen huomaa omassa työssään, että kansalaiset motivoituvat ulkoiluun, kun he itse oivaltavat liikunnan edut.  

— Kun yhden kerran lähtisi liikkeelle, niin sitä huomaisi, miten ihanaa on olla ulkona ja hyvillä laduilla. Ja vielä suhtautuu asiaan leikkimielellä, nauttii luonnosta ympärillä ja antimista ladun varrella!

Jos oman työnantajan joukoista ei saa viestijoukkuetta kasaan, Pesonen vinkkaa nykimään hihasta naapureita.

— Naisyrittäjien puheenjohtajalle jo sanoin kampanjasta, jotta viesti tavoittaisi muut naisyrittäjät. Joukkueenhan voi kasata vaikka eri alojen yrittäjistä. 

KUVA: Elina Nevalainen ja Leena Pesonen lieksalaisesta Fysio-Leenasta Ilomantsin Yrittäjät ry:n Esa Haarasen kanssa viestihiihdon maalissa Pogostan Hiihdossa 2017 (kuva Armas Härkönen). 

LISÄTIETOA: Katso yrittäjien kutsukampanjan oma sivu.

 

POGOSTAN HIIHTO 17.-18.3.2018 

 • Ilomantsissa, Pohjois-Karjalassa, vuodesta 1977 lähtien: takana jo yli 4 miljoonaa kilometriä ja lähes 70 000 osallistujaa
 • Lauantaina (p) 30 km, 51 km sekä retki 30 km
 • Sunnuntaina (v) 30 km, 58 km sekä retki 30 km
 • Mukana myös 
  • Viestihiihto 30 km retkisarjassa (2-3 hlöä, ei ajanottoa, ei sarjoja, sopii esimerkiksi perheille tai työporukoille, hiihtomatkat 4-15 km)
  • 30 km palkintosarjat 17-vuotiaille ja nuoremmille
 • Pogostan Hiihto vuonna 2017:
  • Huhtikuu 2017: Suomen Latu valitsi Pogostan Hiihdon valtakunnalliseksi vuoden maastohiihdättäjäksi 
  • Osallistujien antamat arvosanat (noin 500 vastaajaa): Yleisarvosana 9+, huolto ladun varrella 9,5, ladut 9+, tunnelma 9+.