Ylös

Latuhuolto: ”Ei milloinkaan aiemmin näin hyvä tilanne!”

Kari Hämäläinen on ajanut Pogostan Hiihdon latu-uria vuodesta 1985. Milloinkaan aiemmin ei latutilanne ole ollut niin hyvä kuin tänä talvena, Ilomantsin kunnan liikuntapaikkahoitaja sanoo.   

Ilomantsi on ollut tänä talvena Suomen lumisimpia kolkkia. Pötsönvaaran mittauspisteellä lunta oli jo tammikuun puolella 60 senttiä. Helmikuun puolivälissä mittari näyttää 68 senttiä.  

—Melkein kaikki lumi tuli jo joulukuussa. Pääsimme pohjaamaan Pogostan Hiihdon uria jo tammikuun alussa isolla koneella. Helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna pohja oli jo siinä kunnossa, että tapahtuman olisi voinut viedä läpi. Milloinkaan aiemmin ei ole vielä ollut näin hyvä tilanne, Hämäläinen sanoo.

Kun tammikuussa lunta on satanut vain hieman, Ilomantsin kunnan latukoneella on voinut pohjustaa pitkiä maastolenkkejä.  

—Ruhkarannan lenkkikin saatiin jo jouluksi auki, kun normaalisti se avataan tammikuun puolivälissä.


Kone kuuden metrin syvyydessä

Nykyisin Pogostan Hiihdon reitti kulkee vain 50 metriä järven jäällä, sekin rannassa. Tämä on hyvä hiihtäjille ja latukoneen kuljettajille.

Hämäläinen joutui vaaratilanteisiin useamminkin, kun reittejä ajettiin järven jäillä. Kaksi kertaa kone on uponnut lampeen. Ensimmäisellä kerralla Hämäläinen pääsi nipin napin poistumaan latukoneen kattoluukun kautta ennen koneen uppoamista.

—Ajoimme vanhaa jälkeä ja pakkanen oli kova. Kone putosi ja kaatui saman tien kyljelleen. Kattoluukku oli jäässä, eikä auennut ensimmäisellä yrityksellä. Kun sitten pääsin katolle, kone hävisi saman tien alta ja minä jäin avantoon. Kelkkamiehet vetivät pois, Hämäläinen muistelee 1990-luvun alun dramaattisia hetkiä.       

—Sukeltajien kanssa kaivettiin kone sitten kuuden metrin syvyydestä.


”Ette pääse maaliin, jos…”

Omaa hiihtokauttaan Hämäläinen ei ole tänä talvena aloittanut, mutta lupaa vielä lähteä ladulle, muutenkin kuin koneen kyydissä. Pogostan Hiihtoon hän ei kuitenkaan voi osallistua, kun ajaa latuja viikonloppuna tarvittaessa yötä myöten.

—Tällä tavalla konemiehenähän minä olen aina ensimmäisenä maalissa, mies nauraa.

Hämäläinen toivoo Pogostaan mahdollisimman paljon hiihtäjiä.

—Toivottavasti tulisi paljon porukkaa. Se on meillekin mukavampi, kun sen verran töitä tehdään latujen eteen.   

Mutta aivan kaikessa Hämäläinen ei lupaa hiihtäjiä auttaa.   

—Osallistujat ovat kysyneet minultakin useamman kerran voiteluvinkkejä. Jos minun ohjeiden mukaan voitelette, ette kyllä pääse maaliin. Voitelusta en tiedä yhtään mitään.  

Kuva: Nykykalustolla on todella helppo ja hyvä ajaa latuja 1980-luvun kalustoon verrattuna, Kari Hämäläinen kehuu vuonna 2014 hankittua Pistenbully-konetta. 

 

JUHLA-POGOSTA 40 VUOTTA 18.-19.3.2017: HIIHTOMATKAT 4-58 KM

 • Ilomantsissa, Pohjois-Karjalassa, vuodesta 1977 lähtien: takana jo yli 4 miljoonaa kilometriä ja lähes 70 000 osallistujaa
 • Osa itsenäisen Suomen 100 -vuotisjuhlaa teemalla ”Yhdessä”
 • Lauantaina (p) 30 km, 51 km sekä retki 30 km
 • Sunnuntaina (v) 30 km, 58 km sekä retki 30 km
 • Vuoden 2017 uutuuksia ovat
  • Viestihiihto 30 km retkisarjassa (2-3 hlöä, ei ajanottoa, ei sarjoja, sopii esimerkiksi perheille tai työporukoille, hiihtomatkat 4-15 km)
  • 30 km palkintosarjat
  • Geokätköt reitin varrella.

Tapahtuman esittely: http://pogostanhiihto.fi/esittely