Ylös

Forza Azzurri!* - Bolognasta Pohjois-Karjalaan!

Italian Bolognasta on pitkä matka hiihtoladulle ja vielä pidempi taival Suomeen. Mutta Suomi vaan on paras paikka hiihtäjälle, sanoo maaliskuussa Pohjois-Karjalan laduille matkustava Massimo Martelli.

“En oikein pääse harjoittelemaan maastohiihtoa, kun Bolognasta on pitkä matka vuorille. Harjoittelu on sekoitus juoksua, uintia, pyöräilyä ja kuntosalia”, sanoo 58-vuotias Massimo Martelli.

Martelli on kokenut Suomen-kävijä, ja suomenkieliset sanat vilahtelevat englannin seassa. Hän on opastanut useita Suomeen hiihtämään saapuneita matkailijaryhmiä. Savusauna, lumessa kieriskely ja avanto ovat tulleet rakkaiksi.

Martelli luettelee helposti kymmenkunta suomalaista hiihtotapahtumaa tai -kohdetta, joissa hän on käynyt. Heti perään tulee yhtä pitkä lista muiden maiden tapahtumista: Marcialonga, Toblach-Cortina ja Pustertaler Italiassa, Dolomitenlauf Itävallassa, König Ludwig Lauf Saksassa, Vasaloppet Ruotsissa, Birkebeiner, Skarverrenet ja Troll Ski Marathon Norjassa, Tartu Marathon Viron Otepäässä…

Mutta Suomi on bolognalaiselle mieluisin: “Paras maa maastohiihtoon!”
 

Suksimaan 27-vuotiaana

Martelli sai ensimmäiset suksensa joululahjaksi isältään 1985. Mies ihastui lajiin ja lähti opettelemaan hiihtoa 27-vuotiaana. Vuotta myöhemmin hän osallistui ensimmäisen kerran Marcialongan hiihtoon.

“Muistan sen edelleen oikein hyvin: 5 500 hiihtäjää, reitti läpi pienten kylien Val di Fiemmessä ja Val di Fassassa ja reitin varrella paljon kansaa kannustamassa aina 70 km kohdalla olevaan maaliin asti.”

Nyt, 31 vuotta ensimmäisten hiihtokokemustensa jälkeen Martelli on taas pakkaamassa suksiaan Suomeen, tällä kertaa maaliskuussa suksittavaan Pogostan Hiihtoon. Hän hiihtää ensin 51 km perinteisellä tyylillä lauantaina. Sunnuntaina on vuorossa 58 km luistellen.

“Toivottavasti reitin varrella näkyy paljon iloisia ilmeitä, myös Italiasta", Martelli suunnittelee.  
 

Valmistava leiri Joensuussa

Martelli matkustaa Suomeen neljän ystävänsä kanssa. 45-vuotias Thomas Macchia hiihtää 30 km sarjassa kumpanakin päivänä ja 52-vuotias Andrea Calzolari sunnuntaina. Kummallekin Pogostan Hiihto on ensimmäinen massahiihto.  

“Kahdelle muulle seurueen jäsenelle etsimme muuta tekemistä kuten moottorikelkkailua, pilkkimistä tai lumikenkäilyä. Hekin kyllä tulevat kisapaikalle lähtöön ja maaliin ottamaan kuvia.”

Joukkio saapuu Joensuuhun jo ennen tapahtumaa. Tarkoitus on tyypittää paikallisia olosuhteita ja akklimatisoitua.

”Olemme Joensuussa muutaman päivän ja käymme hiihtämässä paikallisilla laduilla. Tapahtumaa varten sukset tosin pitänee voidella paikallisten osaajien avulla”, Martelli sanoo.

 

*Forza Azzurri! on yleinen kannustushuuto siniasuisille italialaisurheilijoille. Vapaasti suomennettuna: ”Tsemppiä Siniset!

Kuva ylhäällä: Massimo Martelli ja pelastusalan tehtävissä työskentelevä Thomas Macchia treenaavat tulevaa hiihtoa varten kuntosalilla, uimalla, juoksemalla ja pyöräillen.

 

JUHLA-POGOSTA 40 VUOTTA 18.-19.3.2017

  • Ilomantsissa, Pohjois-Karjalassa, vuodesta 1977 lähtien: yli 4.000.000 km ja lähes 70 000 osallistujaa
  • Osa itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlaa teemalla ”Yhdessä”
  • Lauantaina (p) 30 km, 51 km sekä retki 30 km
  • Sunnuntaina (v) 30 km, 58 km sekä retki 30 km
  • Vuonna 2017 ensimmäistä kertaa 30 km retkisarjassa viestihiihto 2-3 hlön joukkueille. Hiihtomatkat 4-15 km.

Lisätietoja: http://pogostanhiihto.fi/esittely