Ylös

”Harmittaa, kun ensimmäinen jäi hiihtämättä”

Kuva: J.P. Roos sekä lapset Ariel ja Stella Pogostan Hiihdossa 2012.

 

J.P. Roos osallistuu maaliskuussa Pogostan Hiihtoon jo 37. kerran. Erikoishaastattelussa konkari ruotii mm. massahiihtojen kilpailuhenkeä ja Helsingin latuhuoltoa.  

Helsinkiläisen sosiaalipolitiikan professori emerituksen reissulistaa silmäillessä hengästyttää. Tänä vuonna mies on kiertänyt kotimaan hiihtotapahtumien lisäksi Tšekissä, Puolassa, Ranskassa ja Islannissa.

Kauden 2016-17 Roos avasi marraskuun puolivälissä Kiilopäähiihdossa Saariselällä.  

— Suunnitelmissa on Marcialonga, Tartu Maraton ja Vasaloppet, jonka jälkeen minulla on kolmas Worldloppet Masterpassi valmis, Roos sanoo.

Roos on osallistunut kaikkiin Worldloppet-sarjan hiihtoihin ja saanut Global Worldloppet -hiihtäjän tittelin. Suomessa on noin 300 Worldloppet Masteria, jotka ovat osallistuneet vähintään 10 Worldloppet-sarjan hiihtoon.


Aiemmin kilpailuhenkisempää 

Roos aloitti massahiihtojen kiertämisen lähes nelikymppisenä. Näkökulmaa massahiihtoihin on kertynyt 1980-luvun alusta. 

— Aikaisemmin oli paljon kilpailullisempi henki, nykyään meno on rennompi. Uskoisin, että osallistujien joukko on nyt monipuolisempi. 

— Ensimmäinen osallistuminen Pogostalle on jäänyt mieleen, kun sää oli tosi kylmä ja tuulinen. Lähtöhän oli silloin Ilomantsinjärvellä kaukana kylältä. Onneksi en pelästynyt olosuhteita! Roos sanoo.

— Se harmittaa, etten osallistunut ensimmäiseen Pogostaan!


Alkuun ei aivan sata lasissa

Massahiihtoihin osallistuville konkarilla on tuttu neuvo.

— Hiihtoon kannattaa valmistautua hyvin. Alussa mennään aika reipasta vauhtia. Ei kannata hötkyillä ja lähteä mukaan liian kovaan vauhtiin. Jos kunto antaa Pogostan hiihdossa myöten, niin kannattaa ennemminkin osallistua molempina päivinä.

—Toisena päivänä voi hiihtää vaikka 30 kilometriä ja nauttia tarjoiluista! Aika moni kumpanakin päivänä – itsekin olen ottanut sen tavaksi.

Kahden päivän hiihto tuli mahdolliseksi, kun luistelutekniikka tuli 30 vuotta sitten laduille. Perinteisen ja vapaan tekniikan ensimmäiset kohtaamiset ovat jääneet myös Roosin mieleen.  

— Hyvin muistan, kun luistelu löi itsensä läpi ja ladut olivat loppupään hiihtäjille ihan sohjona. Kyllä pojat kiroilivat saunassa!


Kiitos lapsille ja Helsingin latuhuollolle

Roos hiihti viime kaudella ensimmäistä kertaa yli 2000 km. Rajapyykki meni rikki kevään viimeisellä lenkillä ”melkein sulalla maalla”.

— Helsingissä hiihdän ehkä kolmanneksen kilometreistä. Käyn Paloheinässä aamupäivisin ennen päivän hommia, eläkeläinen sanoo.

Ja kun luonnonlunta on tarpeeksi, Roos hiihtelee mielellään Paloheinän peltoladuilla. Helsingin kaupungille Roos lähettää kehuja.

— Täytyy sanoa, että latujen hoito on Helsingissä tosi hyvällä tasolla ja hiihtäjiä on parhaina päivinä pilvin pimein. Ja iso muutos on Kivikon hiihtohalli, jossa kausi alkaa syyskuussa ja päättyy lumentuloon.

Roos pääsee ylpeilemään myös jälkikasvullaan. Mies matkustaa Pogostalle 18- ja 21-vuotiaiden lastensa kanssa. Lapset hiihtävät yhtenä päivänä, jolloin kolmikko etenee ladulla yhdessä.  

— Paloheinään en saa lapsia enää houkuteltua, mutta ulkomaille ja melkein-ulkomaille Pogostalle suostuvat lähtemään!

 

Kenelle suosittelet Pogostan Hiihtoa, J.P. Roos?

”Pogosta on Suomen paras laturetki! Ajankohta, ladut, järjestelyt ja hiihdon yleinen tunnelma ovat ilman muuta sen suurimmat vahvuudet. Jos haluaa hienon hiihtokokemuksen, jossa kaikki on kunnossa ja hyvin järjestetty, niin kannattaa ehdottomasti osallistua.

Pogosta sopii kaikille hiihtotaitoisille ja hyväkuntoisille. Meitä 70-vuotiaitakin on aika monta mukana. Olen hiihtänyt 30 kilometrin laturetken myös vähän yli kymmenvuotiaan lapsen kanssa, eli ikähaitari on iso.

Ja pakko on sanoa, että missään ei ole niin huippukuntoisia 70-vuotiaita kuin Pogostassa. Viime vuonna en ollut viimeinen, kun yksi kaveri sai jonkun krampin.” 

 

JUHLA-POGOSTA 40 VUOTTA, 18.-19.3.2017

  • Vuodesta 1977 lähtien yli 4.000.000 km ja lähes 70 000 osallistujaa
  • Osa itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlaa teemalla ”Yhdessä”
  • Lauantaina (p) 30 km, 51 km sekä retki 30 km
  • Sunnuntaina (v) 30 km, 58 km sekä retki 30 km
  • Ensimmäistä kertaa 30 km retkisarjassa viestihiihto 2-3 hlön joukkueille. Hiihtomatkat 4-15 km.

Lisätietoja: http://pogostanhiihto.fi/esittely